macProVideo.com
Forums
  • Student473476
    Posts: 2
    Joined: Dec 5th, 2020
    Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    When I connect this keyboard to Garageband on my Macbook Pro (running Big Sur), the keyboard is detected, everything seems to work, but the sustain pedal doesn't seem to work correctly. When I press the sustain pedal it creates a tone which continues until I power down or disconnect the keyboard. The keyboard has old-style round MIDI connectors, and I connect to the Macbook via USB. Other than the sustain everything else seems to work properly, keys play, velocity seems accurate, etc; it's just the sustain that doesn't seem to work. Any suggestions?
    Reply
  • Joe A
    Posts: 1431
    Joined: Oct 1st, 2013
    Re: Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    What you're describing sounds like the pedal is putting out a pedal down MIDI message [CC64 value 127] but the corresponding pedal up message [CC64 value 0] is going missing somehow. I assume you're using the regular damper pedal [the right pedal], and you're pressing and releasing the same pedal, without accidentally pressing [or leaving your foot on] either of the other two pedals]. You didn't specify as to the sound, so I'm also going to assume that the sound you're playing is a GB Software Instrument [and that you're not hearing any of the Yamaha's internal sounds] and it's that GB sound [tone which continues] that's sustaining even after you let the pedal up. [If it's a keyboard sound that's hanging then that's a different matter..] To check if that's the case -- to see if GB is not receiving|recording the sustain pedal up messages -- record a bit and then open the Editor panel [E], set it to display MIDI CC messages [the button at the upper left of the Editor panel], and select Sustain as the Controller [at the bottom left]. You should see sustain pedal messages, as in the screenshot. Note: the pedal that comes with that Yamaha keyboard may put out continuous values rather then just on/off [like the pedal I used when I took the screenshot]. Either way, whenever you release the pedal the MIDI data [ the orange line] should drop to the bottom -- a value of 0. Click on one of those lowest nodes [dots] to see if those "off" values are in fact 0s -- of they're any value above 0 that would be why the pedal would continue to sustain even after you take your foot off. If that turns out to be the case, then here are a few things you could do to troubleshoot.. - Close|reopen GB, shutdown|restart the computer - Try in a different GB Project - Try with a different keyboard|pedal - Try with a different DAW [if possible] - Check the pedal connection [keyboard manual p.36] -- if it's loose or incorrectly connected that could cause messages to be lost - Make sure Local Control is turned off on the keyboard [manual p.29] - Make sure Control Change message transmission is on [manual p.30] - Try a hard reset of the keyboard [manual p.32]
    Reply
  • Student473476
    Posts: 2
    Joined: Dec 5th, 2020
    Re: Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    Thanks for the very detailed response. I tried all your suggestions. When I created a short track, each time I pressed the sustain pedal it shows a note (E3) playing on both the press and release. The orange line is at zero and then jumps to a higher position partway through, where it stays. I can't see how to attach a screenshot here or I would attach it.
    Reply
  • Joe A
    Posts: 1431
    Joined: Oct 1st, 2013
    Re: Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    Hmm, if that's what the pedal is actually transmitting then it sounds like the problem is with the keyboard -- maybe try doing the hard reset on the Yamaha [p.32 in the CLP-320 manual].. I didn't see anything in the manual about any kind of alternative mode for the sustain pedal[s], so if this issue happens only with the Yamaha keyboard [and not with other keyboards/pedals], and the reset doesn't help, then a note to Yamaha tech support might be in order.. Double-check the pedal cable though, the kind of thing you're describing with the CC data [orange line] could be caused by a faulty connection..
    Reply
  • Student482314
    Posts: 1
    Joined: Jun 21st, 2021
    Re: Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    Hi, I am wondering if you had found the solution to this yet? I have exactly the same issue when pressing the pedal, creating an E3 note in Logic Pro. I am also using a yamaha keyboard, P140.
    Reply
  • Joe A
    Posts: 1431
    Joined: Oct 1st, 2013
    Re: Sustain pedal not working correctly on Yamaha CLP-320, Garageband OSX
    Hi - I assume you tried the troubleshooting tips listed earlier in this thread.. A single bit that incorrectly registers as a 0 instead of a 1 could cause an expected MIDI Control Change sustain message CC# 64 to transmit as a MIDI Note-On message note # 64, so checking for a loose connection or a faulty cable/connection would be one of the main things to test..
    Reply
You must be logged in to post a reply
Subscribe to receive an email for each new post on this thread. Please login
Recent Threads
Recent Posts
Feedback
Course Advisor
Don't Know Where To Start?
Ask A Course Advisor
Ask Us!
Copy the link below and paste it into an email, forum, or Facebook to share this with your friends.
Make money when you share our links
Become a macProVideo.com Affiliate!
The current affiliate rate is: 50%
Classes Start Next Week!
Live 8-week Online Certification Classes for: